Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Μίγματα

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα πειράματα του βιβλίου μας.










Τα μίγματα διακρίνονται σε ομογενή και ετερογενή, ανάλογα με το αν μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους ή όχι. Όταν δεν μπορούμε να δούμε τα συστατικά τους λέγονται ομογενή ή διαλύματα. Αντίθετα όταν διακρίνουμε τα συστατικά τους λέγονται ετερογενή.
Για παράδειγμα ένα ποτήρι με ζαχαρόνερο είναι ένα ομογενές μίγμα ή διάλυμα, γιατί δε διακρίνουμε τη ζάχαρη που υπάρχει μες στο ποτήρι.
Αντίθετα αν αναμείξουμε λάδι με ξύδι, το μίγμα που βγαίνει είναι ετερογενές. Διακρίνουμε δηλαδή και το λάδι και το ξύδι.


Αρκετές φορές κάποιο ή κάποια από τα συστατικά του μίγματος "κάθονται" στον πυθμένα επειδή είναι βαρύτερα, τότε αυτό που βλέπουμε στον πυθμένα το ονομάζουμε "ίζημα". Το ίζημα το συναντάμε στα υγρά μίγματα.


Άσκηση συμπλήρωσης κενών. Κάνε κλικ εδώ.


Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει στον μικρόκοσμο του διαλύματος όταν ανακατεύουμε νερό με αλάτι; Θα το μάθετε αν κάνετε κλικ στην εικόνα και μεταφερθείτε στο ιστολόγιο της Ε' τάξης του 8ου Δημ. Σχ. Κομοτηνής.


Τα μίγματα λοιπόν υπάρχουν παντού. Είναι ουσίες που συγκρατιούνται μαζί όχι λόγω φυσικών δυνάμεων, όχι χημικών. Αυτό σημαίνει , όπως διαπιστώσατε και πιο πάνω, πως τα επιμέρους μόρια των μιγμάτων περνάν ωραία όταν βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο, αλλά δεν αλλάζει η δομή τους.
Υπάρχουν καθαρές ουσίες;
Φυσικά! Μια από αυτές είναι το αποσταγμένο νερό. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά στο αποσταγμένο νερό υπάρχουν ΜΟΝΟ μόρια νερού μέσα στο υγρό.
Μίγμα θα ήταν αν υπήρχε αλάτι και νερό. Αν εξατμιστεί το νερό το αλάτι  θα παραμείνει στον πάτο του ποτηριού.
Νερό της βρύσης και αποσταγμένο νερό.
Μίγμα λοιπόν είναι ό,τι τρώτε. Ένα γλυκό, το γάλα σας με τη ζάχαρη και το κακάο, μια ωραία μπάλα παγωτό σοκολάτα με κομμάτια μπισκότου κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr