Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Στατικός ηλεκτρισμός και κεραυνοί

Οι κεραυνοί είναι από τα πιο σημαντικά φαινόμενα που σχετίζονται με τη μεταφορά φορτίων. Παρακάτω δείτε ένα βίντεο με τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια καταιγίδων.


Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις περισσότερα για τους κεραυνούς από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.


Ξέρατε ότι....
Ανέκαθεν ο κεραυνός ήταν σύμβολο μιας πανίσχυρης δύναμης. Όλοι οι αρχαίοι λαοί τον είχαν θεοποιήσει. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν το κυρίαρχο όπλο του Δία και χάρη σ' αυτό έγινε ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός των υπόλοιπων θεών του Ολύμπου. Για τους Βίκινγκ του παγωμένου Βορρά ο κεραυνός ήταν δημιούργημα του θεού Θωρ, ο οποίος χτυπούσε το σφυρί του πάνω σε σιδερένιο αμόνι. Μόλις το 1752 ο κεραυνός αποκαθηλώθηκε από το θεϊκό του βάθρο και πήρε τη θέση του ανάμεσα στα άλλα φυσικά φαινόμενα. Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος πέταξε έναν αετό από μεταξωτό ύφασμα. Στο σπάγκο είχε δέσει ένα μεταλλικό κλειδί, το οποίο προσέλκυσε το αντίθετο προς το δικό του φορτίο των νεφών. Έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος τεχνητός κεραυνός στην ιστορία. Με το πείραμα αυτό ο Φραγκλίνος απέδειξε ότι πίσω από τα καταιγιδοφόρα νέφη δεν κρύβεται η μήνις των θεών αλλά κάτι πολύ πιο απλό: ένα ηλεκτρικό φορτίο αντίθετο από εκείνο της Γης!


Επίσης ξέρατε ότι...
  • Ο κεραυνός στην τελική του φάση είναι τόσο λαμπερός, ώστε τον διακρίνουμε από πολλά χιλιόμετρα μακριά. Ωστόσο ξεκινά την πορεία του στα σκοτεινά.
  • Ποτέ οι κεραυνοί δε θα προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή, παραμένουν όμως ένα από τα πιο βίαια και ισχυρά φυσικά φαινόμενα. Η ενέργεια μιας σφοδρής καταιγίδας ισοδυναμεί μ' εκείνη που απελευθερώνεται από την έκρηξη μερικών ατομικών βομβών. Έχει υπολογιστεί ότι καθημερινά εκδηλώνονται στη Γη περίπου 40.000 καταιγίδες οι οποίες προκαλούν περισσότερους από 7.000.000 κεραυνούς.
  • Αν βρεθούμε εν μέσω καταιγίδας πρέπει να φανούμε πολύ προσεκτικοί. Η καλύτερη δυνατή λύση είναι να αναζητήσουμε ένα καταφύγιο -ποτέ μεταλλικό!- και να παραμείνουμε εκεί μέχρι να εξασθενήσει η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Υπερβολικές προφυλάξεις; Ίσως, αλλά ποτέ δεν πρέπει να παίζουμε με τους κεραυνούς. Το γνωρίζει καλά ο Τζιμ Καβιέζελ, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Ιησού στην ταινία του Μελ ΓκίμπσονΤα Πάθη του Χριστού, ο οποίος χτυπήθηκε από κεραυνό όταν γύριζε τη σκηνή της Σταύρωσης. Προφανώς ακόμα σταυροκοπιέται, αφού τη γλίτωσε...
πηγή: http://www.focusmag.gr

Κι ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Ο πρίγκιπας των νεφών", εκδόσεις Καλέντης θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Γιατί ο ουρανός φαίνεται γαλάζιος την ημέρα και κόκκινος το δειλινό; Τι κρύβεται μέσα στο μαύρο σκοτάδι της νύχτας, ανάμεσα στ'αστέρια; Γιατί τα σύννεφα είναι λευκά; Με ποιο τρόπο κατανέμεται η ηλιακή ενέργεια στην ατμόσφαιρα; Πως σχηματίζονται οι τροπικοί κυκλώνες;
Ο Τρίσταμ Ντρέικ έχει γεννηθεί σ'ένα σύννεφο, μερικά χιλιόμετρα πάνω από τον ωκεανό. Το χωριό του φτιάχτηκε μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο για να κρυφτεί εκεί ηΜυρτίλη, η κόρη του βασιλιά των Νεφών του Βορρά, που τον έχει εκθρονίσει ένας βάναυσος Τύραννος. Όταν κάποια μέρα τα στρατεύματα του δικτάτορα ανακαλύπτουν το σύννεφό τους και συλλαμβάνουν τους κατοίκους του, οι μόνοι που θα καταφέρουν να διαφύγουν είναι ο Τρίσταμ και ο φίλος του ο Τομ. Οι δυο φίλοι αναζητώντας τη Μυρτίλη, θα ανακαλύψουν το καταχθόνιο σχέδιο του Τυράννου, που είναι να μεταβάλλει το κλίμα της Γης και να το χρησιμοποιήσει ως πολεμικό όπλο.
Για να εμποδίσουν τον Τύραννο, ο Τρίσταμ και οι φίλοι του θα χρειαστεί να διασχίσουν τον ουρανό, να κατανοήσουν τι είναι και πώς δημιουργούνται οι κεραυνοί και τα σύννεφα, τι κρύβεται τη νύχτα ανάμεσα στ'αστέρια, για ποιο λόγο ο Ήλιος είναι λευκός όταν τον κοιτάζεις από το διάστημα και γιατί το χρώμα του ουρανού είναι γαλάζιο...
«Ο πρίγκιπας των Νεφών» είναι μια νεανική περιπέτεια, γεμάτη δράση, που επιχειρεί συγχρόνως να δώσει απαντήσεις, σε απλή και κατανοητή γλώσσα, σε επιστημονικά ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει όλους μας. Το σπουδαιότερο όμως επίτευγμα του βιβλίου είναι ότι ασκεί τους νεαρούς αναγνώστες του στην οικολογική ευαισθησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr