Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Λίμνες- Λίμνες που χάθηκαν

Οι λίμνες όπως είπαμε στα προηγούμενα μαθήματα είναι λεκάνες στις οποίες συγκεντρώνεται νερό από τα γειτονικά ποτάμια, από τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις και από  τις πηγές. Γύρω και μέσα στις λίμνες υπάρχουν και αναπτύσσονται πολύπλοκα και πολύ σημαντικά οικοσυστήματα.
Στις λίμνες αναπτύχθηκε πολιτισμός από τα προϊστορικά χρόνια. Οικισμοί ιδρύθηκαν δίπλα σε αυτές , οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν το νερό τους για την ύδρευση και την άρδευση. Τα ψάρια τους αποτέλεσαν την κύρια τροφή των ανθρώπων που ζούσαν δίπλα τους, ενώ οι καλαμιές που υπάρχουν γύρω από τις λίμνες έγιναν εργαλεία στα χέρια των ανθρώπων.
Οι λίμνες και οι υγρότοποί τους ήταν μέρη σεβαστά για τους αρχαίους Έλληνες. Εκεί δρούσαν οι θεοί και οι ημίθεοι. Πολλοί μύθοι υπάρχουν που αναφέρουν τις λίμνες.
Όσο όμως οι αρχαίοι Έλληνες σέβονταν το φυσικό περιβάλλον, οι μεταγενέστεροι Έλληνες έχουν επέμβει πολλές φορές σε αυτό κι όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

Στυμφαλία λίμνη

Εκεί ίσως έγινε η πρώτη οικολογική καταστροφή. Οι Στυμφαλίδες όρνιθες είναι πιθανό να συμβολίζουν την εξαφάνιση των ελών με αποξήρανση.

Η άγνοια του κόσμου έφερε κι άλλες αποξηράνσεις, με αποτελέσματα αρνητικά όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον , αλλά και για τη ζωή των ίδιων των κατοίκων στις περιοχές αυτές.
Έτσι έχουν αποξηρανθεί:
  • η λίμνη των Γιαννιτσών (1925-1935)
  • η λίμνη της Κωπαΐδας (1923-1931)
  • λίμνη Κάρλα (1962) κ.α.


Ένα πολύ σημαντικό αφιέρωμα με πολλές εικόνες για τις λίμνες της Ελλάδας , θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Περισσότερα για την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας και τις συνέπειες αυτής θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ. Η λίμνη Κάρλα σήμερα βρίσκεται υπό ανασύσταση, γίνονται δηλαδή προσπάθειες να αναδημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr