Λίγες κουβεντούλες

Οι μαθητές της Ε' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν την πορεία τους φέτος στη Στ'. Οι δρόμοι μας χώρισαν, το ιστολόγιο όμως αυτός θα εξακολουθεί να υπάρχει και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταίες αναρτήσεις

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πώς παράγεται ο ήχος

Ήχος είναι ό,τι ακούμε. Όταν οι ήχοι που ακούμε συνδιάζονται με όμορφο και μελωδικό τρόπο δημιουργούν τη μουσική. Δεν αρέσει σε όλους τους ανθρώπους ή ίδια μουσική, όπως δεν αρέσει σε όλους τους ανθρώπους και ο ίδιος ήχους. Αν ρωτούσατε το διπλανό σας ποια είναι η αγαπημένη του μελωδία/μουσική, πολύ πιθανό να μη συμφωνούσατε.
Όταν ο ήχος που παράγεται μας ενοχλεί, τον αποκαλούμε θόρυβο. Ο θόρυβος μπορεί να είναι και ανθυγιεινός, παράδειγμα ο ήχος ενός κομπρεσέρ δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο.
Ο ήχος δημιουργείται γύρω από κάθε σώμα όταν αυτό αρχίζει να ταλαντώνεται. Ταλάντωση ονομάζουμε την κίνηση που εκτελεί κάποιο σώμα από μια θέση ισορροπίας, όταν δηλαδή είναι ακίνητο. Τα σώματα που παράγουν ήχο ονομάζονται ηχητικές πηγές. Όταν η ηχητική πηγή σταματήσει να πάλλεται , τότε σταματάει και ο ήχος.
 Δείτε το παρακάτω πείραμα για να πάρετε μια ιδέα.


Για να καταλάβουμε καλύτερα το πώς πάλλεται μια ηχητική πηγή, μπορείτε να ακουμπήσετε τα δάχτυλά σας στο ύψος του λάρυγγα και να αρχίσετε να μιλάτε. Τι νιώθετε;
Νιώθετε μια δόνηση στα δάχτυλά σας; Η ταλάντωση των φωνητικών μας χορδών είναι μια από τις αιτίες που μπορούμε και μιλάμε.
Δες με τη διπλανή οπτικοποίηση πώς διαδίδεται ο ήχος  με πυκνώματα καιαραιώματα και ακούμε. Με κίτρινο χρώμα είναι η ηχητική πηγή και με κόκκινο τα μόρια που πάλλονται εξαιτίας της ηχητικής πηγής και φτάνουν μέχρι το αυτί μας (δεξιά).
πηγή: Εγκύκλιος Παιδεία

Υπάρχουν και ήχοι που δεν τους ακούμε.  Aυτοί είναι οι υπέρηχοι και οι υπόηχοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε πως το ανθρώπινο αυτί ακούει μέσα σε κάποια συγκεκριμένα πλαίσια , τα οποία τα αποκαλούμε συχνότητες.
Έτσι:
Όταν η συχνότητα είναι υπερβολικά υψηλή το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να τη συλλάβει ως ήχο. Τα μωρά είναι σε θέση να αντιληφθούν ήχους μεταξύ 20 και 20.000 Hz, όμως για τους ενηλίκους το ανώτατο όριο είναι τα 13.000 Hz. Πέρα απ’ αυτές τις συχνότητες δε θα έπρεπε να μιλάμε για ήχους. Επειδή όμως υπάρχουν ζώα με αισθητήρια όργανα πιο ευαίσθητα από τα δικά μας (οι νυχτερίδες, οι σκύλοι και οι ελέφαντες), βαφτίσαμε τις πολύ χαμηλές δονήσεις υποήχους και τις πολύ υψηλές υπερήχους.


Κλικ εδώ για να παίξεις με την κιθάρα και να παράγεις χαμηλούς και υψηλούς ήχους.

3 σχόλια:

Δε χρησιμοποιoύμε greeklish.Φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί. Προσέχουμε την ορθογραφία μας.

Επικοινωνία

Όχι στα Greeklish

Το χαμόγελο του Παιδιού

Πώς σας φανήκαμε;

Εάν σου αρέσει το blog, αξιολόγησέ το στο Allblogs.gr